BGRegistar.com

Национална художествена академия

Информация

Висшето учебно заведение е открито на 01.10.1896 година като Държавно рисувално училище, след Указ от княз Фердинанд. Тогава е поставено началото на едно от най-старите висши учебни заведения в страната.

 


През 1911 година колективът от преподаватели, зает в учебното заведение, изпраща проект за развитие в Министерството на просвещението, в който присъства искане училището да се нарече Академия на изкуствата. Решението се забвя с 10 години като през 1921 година е прието предложение на министъра на Народното просвещение – Огнян Омарчевски. Предложено е ново име, така Държавното рисувално училище е преименувано в Художествена академия.

 


Днес някогашното Рисувалното училище се нарича Национална художествена академия. Тя ке най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства. Професионална подготовка на специалисти се осъществява още в областта на дизайна, консервацията и реставрацията и историята на изкуството в образователно-квалификационните степени „Бакалавър“, „Магистър“ и образователната и научна степен „Доктор“.

 

Контакти

Национална художествена академия

София, ул. Шипка 1
029881701, 029881702
029878064