BGRegistar.com

Национална паралимпийска организация

асоциация на българите спортисти паралимпийци, асоциация на спортистите паралимпийци в българия, асоциация на спортистите с увреждания, бпа, бпф, българи медалисти от паралимпийски игри, българска паралимпийска асоциация, българска паралимпийска федерация, национална паралимпийска организация, организация на българите спортисти паралимпийци, паралимпийска асоциация на хора с увреждания, паралимпийска федерация на хората с увреждания, паралимпийски спортове, рекреационен спорт за хора с увреждания, спорт за деца с увреждания, спорт за младежи с увреждания, спортистите паралимпийци гордост за българия, спортна асоциация на хората с увреждания, спортна федерация на хората с увреждания, спортни успехи на българските паралимпийци, федерация на българите спортисти паралимпийци, федерация спорт за инвалиди

Информация

До учредяването на Българската федерация Спорт за инвалиди, спортът за хората с увреждания у нас се развива без самостоятелна спортна структура - към някои спортни дружества за хора без увреждания и към социалните организации на хора с увреждания в България - Съюза на слепите и Съюза на глухите.

 

През 1981 година се учредява републиканска секция Спорт сред инвалидите към Българския съюз за физическа култура и спорт, която през 1992 година се преименува в Българската федерация Спорт за инвалиди.

 

Като единствена българска организация член на Международния Параолимпийски Комитети и негов представител в България, през 2003 година Българска федерация Спорт за инвалиди приема името Българска Параолимпийска Асоциация.

 

От март 2019 год., се създаде Национална Паралимпийска Организация, която е член на Международния Паралимпийски Комитет. Българската Параолимпийска Асоциация се преименува на - Българска Паралимпийска Федерация (БПФ). БПФ е член на Организацията.

 

Много внимание и грижа полага Българска Паралимпийска Федерация за развитието на спорта сред децата и младежите с увреждания. В резултат на това, в последните години, младите спортисти параолимпийци постигнаха значителен ръст на спортните резултати и много добри класирания в Световните и Европейски първенства за младежи, юноши и девойки.

 

Освен със селекцията и подготовката на състезатели с увреждания за високо спортно майсторство, Българска Паралимпийска Федерация е ангажирана и с развитието и разширяване на възможностите за практикуване на масов и рекреационен спорт за хората с увреждания от всички възрасти.

 

Международния Паралимпийски Комитет е учреден през 1989 г. и със своята дейност през годините се утвърди като втората най-успешна и мащабна спортна организация след Международния Олимпийски Комитет. Сега в Международния Паралимпийски Комитет членуват 182 Национални паралимпийски организации.

 

България е една от първите членове на Международния Паралимпийски Комитет от 1990 г.

Председател

 

Председател на Българска Паралимпийска Федерация е г-н Илия Лалов, подпомагащ и съдействащ, оказващ неоценима морална подкрепа на българските спортисти - паралимпийци.


От 1992 г. г-н Илия Лалов оглавява Българска Паралимпийска Федерация, оказвал съдействие на различни спортни прояви на хора с увреждания, още от 80-те години, когато е помагал при организирането им на базата на ЦСКА.

 

Имейл: ilalov@abv.bg

 

 

 

Контакти

Национална паралимпийска организация

София, бул. Васил Левски 75, ет. 4, стая 427
029300623