BGRegistar.com

КИБЕА ЕООД

Информация

Информация

Името КИБЕА е производно от Кибела – фригийската богиня, Велика Майка на боговете, чийто култ бил почитан и в днешните български земи.

 

Издателство КИБЕА е създадено през 1991 година от Димитър Златарев и до 2005 година той определяше същността на издателската политика, която ние следваме и продължаваме да развиваме.

 

Първото издание на КИБЕА излиза през 1992 година и оттогава се утвърждават десетте обичани и търсени от читателите серии, формиращи облика на издателството: Познай себе си, Здраве, Оракул, Ерос, Знание, Личности, Кулинария, Летописи, Художествена литература, Спомени от бъдещето.

 

КИБЕА е издателството, което наложи на българския пазар публикуването на Ню ейдж (New Age) литература, както и на литература за самопомощ (self help), като продължава да бъде лидер в тази сфера.

 

Издателството е добре известно с двете си основни серии Познай себе си и Здраве. Те дават израз на нашия стремеж не само да разпространяваме идеи, ценности и ориентири за постигане на балансиран, хармоничен и изпълнен със смисъл живот, но и да изграждаме общност от съмишленици, които да ги реализират в своя живот.

 

Издателство КИБЕА активно присъства на българския и международния пазар и всяка
година представя своята продукция със самостоятелен щанд на панаирите на книгата в Болоня, Лондон и Франкфурт.

 

Един от „специалитетите“ на издателството са илюстрираните книги: албумни издания като „Естетика на модерното изкуство“ от проф. Димитър Аврамов и „Борис Георгиев от Варна“, с автор на текста изкуствоведа Пламена Рачева; илюстровани енциклопедии и книги от типа pop-up, сред които „Чудеса на архитектурата“ и „Модерна архитектура“, реализирани и в
чужбина; триизмерната книга „Космически кораби“, публикувана на десет езикa от издателство „Кьонеман“. Автор на триизмерните модели е Антон Радевски – художник и дизайнер – включен в Топ 10 на признатите в цял свят хартиени инженери (paper engineer).

 

Издателството е носител на престижните награди „Христо Г. Данов“ и „Бронзов лъв“ за принос в издателската дейност.

 

Екип

Екипът ни е малък и безкомпромисен в работата си. Дейността ни е подчинена на идеята книгата да бъде изцяло в услуга на читателя – съвременна, оригинална, вълнуваща и аргументирана.


Ето и хората от екипа:


Димитър Златарев – основател на КИБЕА, е човекът с мащабно, нестандартно мислене, отворен за многостранни иновации, който прокара пътя на редица авангардни и актуални идеи в българското книгоиздаване. Журналист и преводач-полиглот с чувствителни сетива и задълбочени познания за класическата и съвременната европейска и американска литература, Димитър Златарев разкри неизследвани тематични ниши, адресирани към интереса на любознателния и взискателен читател.

 

Марияна Златарева – съучредител на Издателска къща КИБЕА, от 2005 година е неин управител.

 

Преводачите на издателството Жанета Шинкова и Станислава Миланова работят с нас от създаването на КИБЕА, а към тях по-късно се присъединиха Ирина Манушева, Яна Божинова, Ирма Йорданова.

 

Редакторите ни – Ваня Николова, Анета Мечева, Сирма Велева, Милена Христозова, Милка Рускова, Светла Цветанова с афинитет и респект към изящния текст, допринасят автентичният блясък на авторовите слова да се разкрие пред читателя с прецизен изказ, яснота и елегантност.

 

Момичетата от отдела за компютърна обработка – Мария Симеонова, Христинка Младенова, Здравка Славева, Жени Бояджиева, ръководени от нашия художествен директор Краси Деспотова, изградиха отличаващата се характерна визия на КИБЕА на книжния пазар.

 

Търговският отдел – Мариана Игнатова, Катя Мицанска, Ани Андреева и Вальо Чочев, заедно с момичетата от рекламния отдел – Галя Дянкова и Кристина Пайташева, се грижат за разпространението на информация за новите издания на КИБЕА и за организираните от нас събития, добавяйки значими щрихи към общата картина, синхронизирана от координатора на всички дейности в издателството Валя Бъсина и главния счетоводител Деси Петрова.

 

Наистина, едно почти напълно женско царство, в което обаче, освен основателя и завеждащия автомобилния парк на фирмата, присъства още един важен и гласовит представител на мъжкия пол – голдън-ретривърът Ричард. След като с авторитетен глас отправи всекидневното си послание, че вече е на работната площадка, Ричи не пропуска периодично да напомни, че и той е човек, и очаква да бъде подкрепен с нещо за хапване. С безрезервната си обич, която щедро раздава, той поддържа онази атмосфера, която ни кара да забравим, че работим в офис, и ни стимулира всеки ден да даваме най-доброто от себе си в интерес на общата работа.

 

Разбира се, за да постигнем тези резултати, ни помагат нашите сътрудници и приятели, въвлечени в общото дело, които тук не бихме могли да изброим поименно. На тях, и на нашите многобройни предани читатели – СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

 

Контакти

КИБЕА ЕООД

София, ул. Д-р Г. Вълкович № 2А
029805063
029804698