BGRegistar.com

Дунав Турс АД

Информация

 Дунав Турс АД

 

Дунав Турс е единствената българска компания, специализирана в предлагането на речни круизи в Европа със собствените си кораби. Предлага пълно туристическо обслужване - самолетни и автобусни билети, пакетни програми и екскурзии, екскурзоводски услуги.

 

„Дунав Турс“ АД е единствената българска компания, специализирана в речния круизен туризъм. Дружеството е наследник на създадения през 1948 година “Балкантурист” и първите стъпки в круизния туризъм по река Дунав са направени през 1984 г. със закупуването на двата пътнически кораба „Русе“ и „София“, построени в корабостроителницата „Де Бисбош”, Холандия.

 

“Дунав Турс” АД е приватизирано през 1999 г., а през 2012 г. „Юнион Груп" АД става мажоритарен собственик.

 

Виждайки перспективата в развитието на речния круизен туризъм, акционерите инвестират в разширяването на корабните капацитети:

 

  • През зимата на 2000/2001 година е извършена цялостна реновация на двата пътнически кораба „Русе“ и „София“ (всеки с капацитет от 200 пасажери и 55 души екипаж). Инвестирани около 2 000 000 евро, а в последствие през 2009 е подменен интериорът на корабите и обновяването им продължава ежегодно.

 

  • През 2004 г. в корабостроителница „Мерведе“ в Холандия е построен кораб “Русе Престиж” (капацитет 160 пасажери, 40 души екипаж), чийто район на плаване е от Амстердам по Рейн до Дунавската делта.

 

  • През 2006 г. са закупени два нови кораба, които са по-малки по размери и дават възможност за по-голяма гъвкавост и покриване на други райони на плаване на европейските водни пътища - „Хайнрих Хайне“ (капацитет 110 пасажери, 30 души екипаж) и „Елегант Лейди“ (капацитет 128 пасажери, 32 души екипаж).

 

  • През 2012 г. флотата на Дунав Турс се увеличава с новопостроения в Холандия по поръчка на дружеството кораб „Ариана” (160 пасажери и 40 души екипаж), който разполага с 81 кабини, от които 64 с френски балкони в съзвучие с най-новите тенденции в речното корабоплаване. Неговата поява е поредното доказателство, че Дунав Турс е неделима част от европейския туристически пазар, като успешно продължава традициите на българското пътническо корабоплаване.

 
В съзвучие с политиката за постоянно обновяване на флотата, в последните две години Дунав Турс АД се раздели с два от старите си кораба - „Русе“ и „Хайнрих Хайне“, като същевременно през пролетта на 2019 година пусна на вода новия флагман на компанията – моторен кораб „Адора“ (191 пасажери и 48 души екипаж) – съвремененсъд, отговарящ на последните тенденции в речното корабоплаване, както от гледна точка на технико-експлоатационни характеристики, така и от гледна точка на комфорта на гостите на борда. 

 

Бяха основно ремонтирани още два от корабите на компанията - „Елегант Лейди“ и “Русе Престиж”, които след оборудването им с френски балкони отговарят напълно на нарасналите изискванията на клиентите.

 

Към настоящия момент Дунав Турс АД е собственик на пет речни круизни кораба с общ капацитет от 840 легла, които покриват 80 % от известните круизни дестинации в Европа.

 

Корабите на Дружеството превозват туристи от Западна Европа, САЩ, Канада, Русия, България и др. През 2018 година на борда на корабите на Дунав Турс АД са пътували общо над 22 000 пасажери.

 

Екипажите на корабите на Дунав Турс АД са еднородни, български, владеещи добре немски и английски език.
Кухнята на борда е гордост за Дружеството и предлага специалитети от и българската и интернационална кухня, приготвени от пресни продукти на борда от квалифицирани майстор-готвачи. Провежда се целодневна анимационна програма, включваща представяне на българския фолклор, състезания, беседи, скечове, дегустация на български вина и други.

 

В стремежа си да предостави комплексни услуги на клиентите си, компанията притежава и управлява дъщерните си дружества Дунав Турс Хотелс ЕАД - с основен предмет на дейност туристически услуги за чужди кораби, акостиращи  на дунавски пристанища в България, корабно агентиране и снабдяване, продажба на самолетни и автобусни билети, организиране на пакетни програми на екскурзии в страната и чужбина, предлагане на круизни пътувания, самолетни билети и екскурзоводски услуги и Дунав Турс Круизис ЕАД, в което е консолидирана оперативната работа на компанията по експлоатация на корабите от флотата на Дунав Турс АД.

 

 

 

Контакти

ДУНАВ ТУРС АД

Русе, ул. Олимпи Панов 5
082526060
082825064