BGRegistar.com

Дунав Турс АД

Информация

 

 

„Дунав Турс“ АД е единствената българска компания, специализирана в речния круизен туризъм.

Дружеството е наследник на създадения през 1948 година “Балкантурист” и първите стъпки в круизния туризъм по река Дунав са направени през 1984 г. със закупуването на двата пътнически кораба „Русе“ и „София“, построени в корабостроителницата „Де Бисбош”, Холандия.

 

“Дунав Турс” АД е приватизирано през 1999 г., а през 2012 г. „Юнион Груп" АД става мажоритарен собственик.

 

Виждайки перспективата в развитието на речния круизен туризъм, акционерите инвестират в разширяването на корабните капацитети:

 

  • През зимата на 2000/2001 година е извършена цялостна реновация на двата пътнически кораба „Русе“ и „София“ (всеки с капацитет от 200 пасажери и 55 души екипаж). Инвестирани около 2 000 000 евро, а в последствие през 2009 е подменен интериорът на корабите и обновяването им продължава ежегодно.

 

  • През 2004 г. в корабостроителница „Мерведе“ в Холандия е построен кораб “Русе Престиж” (капацитет 160 пасажери, 40 души екипаж), чийто район на плаване е от Амстердам по Рейн до Дунавската делта.

 

  • През 2006 г. са закупени два нови кораба, които са по-малки по размери и дават възможност за по-голяма гъвкавост и покриване на други райони на плаване на европейските водни пътища - „Хайнрих Хайне“ (капацитет 110 пасажери, 30 души екипаж) и „Елегант Лейди“ (капацитет 128 пасажери, 32 души екипаж).

 

  • През 2012 г. флотата на “Дунав Турс” се увеличава с новопостроения в Холандия по поръчка на дружеството кораб „Ариана” (160 пасажери и 40 души екипаж), който разполага с 81 кабини, от които 64 с френски балкони в съзвучие с най-новите тенденции в речното корабоплаване. Неговата поява е поредното доказателство, че „Дунав Турс” е неделима част от европейския туристически пазар, като успешно продължава традициите на българското пътническо корабоплаване.

 

В съзвучие с политиката за постоянно обновяване на флотата, в последните две години “Дунав Турс” АД се раздели с два от старите си кораба - „Русе“ и „Хайнрих Хайне“, като едновременно с това стартира проект за строителство на новия флагман на компанията – моторен кораб „Адора“ (191 пасажери и 48 души екипаж) – съвремененсъд, отговарящ на последните тенденции в речното корабоплаване, както от гледна точка на технико-експлоатационни характеристики, така и от гледна точка на комфорта на гостите на борда. Корабът ще бъде пуснат на вода през пролетта на 2019 година.

 

Бяха основно ремонтирани още два от корабите на компанията - „Елегант Лейди“ и “Русе Престиж”, които след оборудването им с френски балкони отговарят напълно на нарасналите изискванията на клиентите.


Към настоящия момент “Дунав Турс” АД е собственик на четири речни круизни кораба с общ капацитет от 640 легла, които покриват 80 % от известните круизни дестинации в Европа.

 

Корабите на Дружеството превозват туристи от Западна Европа, САЩ, Канада, Русия, България и др. През 2017 година на шестте кораба са пътували общо над 30 000 пасажери.

 

Екипажите на корабите на “Дунав Турс” АД са еднородни, български, владеещи добре немски и английски език.


Кухнята на борда е гордост за Дружеството и предлага специалитети от и българската и интернационална кухня, приготвени от пресни продукти на борда от квалифицирани майстор-готвачи.


Провежда се целодневна анимационна програма, включваща представяне на българския фолклор, състезания, беседи, скечове, дегустация на български вина и други.

 

В стремежа си да предостави комплексни услуги на клиентите си, компанията притежава и управлява дъщерните си дружества “Дунав Турс Хотелс” ЕАД - с основен предмет на дейност туристически услуги за чужди кораби, акостиращи на дунавски пристанища в България, корабно агентиране и снабдяване, продажба на самолетни и автобусни билети, организиране на пакетни програми на екскурзии в страната и чужбина, предлагане на круизни пътувания, самолетни билети и екскурзоводски услуги и „Дунав Турс Круизис” ЕАД, в което е консолидирана оперативната работа на компанията по експлоатация на корабите от флотата на “Дунав Турс” АД.

 

 

 

Контакти

Дунав Турс АД

Русе, ул. Олимпи Панов 5
082526060
082825064