BGRegistar.com

ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ

базови семена за производство на хибридни семена, грах кристал, дзи генерал тошево, добруджански земеделски институт генерал тошево , добруджански институт генерал тошево, земеделски институт генерал тошево, земеделски институт секция агротехника, изследване на генетични растителни ресурси, качествено хибридно семепроизводство, лидер в производството на сортове пшеница, лидер в производството на сортове слънчоглед, лидер в хибридното семепроизводство, отглеждане на елитни породи разплодни животни, предбазови и базови семена с високо качество, предбазови и базови семена с гарантиран произход, препоръчан производител на базови семена, препоръчан производител на предбазови семена, производител на семена от полски култури, производство на висококачествени базови семена, производство на висококачествени предбазови семена, производство на предбазови и базови семена, производство на семена от полски култури, селекция семепроизводство на културните растения, събиране на генетични растителни ресурси, създаване на усъвършенствани бобови култури, създаване на усъвършенствани зърнено житни култури, създаване на хибриди слънчоглед, хибридно семепроизводство на пшеница, хибридно семепроизводство на слънчоглед, център за агротехника на полски култури, център за селекция на полски култури

Информация

ДЗИ - гр. Генерал Тошево

 

ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ –  гр. Генерал Тошево носи това наименование от 2001 година и е към Селскостопанска Академия – София. Той е национален научно-изследователски център за селекция и агротехника на полски култури.

 

Намира се в Североизточна България, в равнинната част на Южна Добруджа, в землището на с. Петлешково, намиращо се на 20 км. от гр. Добрич и на 5 км. от гр. Генерал Тошево.

 

Упоритата работа и висококвалифицираните кадри, заети в Института, са причината Земеделският Институт да заема лидерско място в страната, сред институциите в системата на Селскостопанска Академия към Министерството на земеделието и храните.


Вече 70 години дейността на Добруджански Земеделски Институт се ползва с национален и международен престиж. Многобройните научни изследвания и продукти, създадени в него, са оценени високо както у нас, така и в чужбина.


Основните дейности на Института са:

 

  • Създаването и усъвършенстването на зърнено-житни и бобови култури, сортове и хибриди слънчоглед и разработване на съвременни технологии за отглеждането им;

 

  • Разработването на нови биотехнологични методи в селекцията на полски култури;

 

  • Събирането и изследването на генетични растителни ресурси;

 

  • Производството на предбазови и базови семена с гарантиран произход и качество;

 

  • Отглеждането на елитни породи разплодни животни.


В Института работят 300 научни сътрудници, специалисти, лаборанти, агротехници и работници.

 

Продуктите, произвеждани в Института са:


Зърнено-житни култури


Обикновена Пшеница: Аглика, Болярка, Галатея, Драгана, Енола, Ивета, Карат, Карина, Кристал, Кристи, Лазарка, Мерилин, Милена, Неда, Свилена, Славея, Златица.


Зимна твърда Пшеница: Мирела, Сатурн 1, Северина


Тритикале: Акорд, Атила, Колорит


Ечемик: Каскадьор 3


Бобови култури


Зрял Боб: Беслет, Добруджански 7, Еликсир


Леща: Илина, Станка 2


Грах: Кристал


Нахут: Балкан


Слънчоглед: Фаворит, Сан Лука, Яна

 

Институтът съществува от 1941 година като през годините протичат различни процеси, свързани с преструктуриране на организацията и сменя на базата. От 1948 година Институтът разполага с три отдела: 1. Отдел за подобряване на земеделските растения, 2. Агротехника и 3. Растителна защита.


Опитно-изследователската дейност е насочена в две направления:

 

  • Селекционно-подобрителна работа с растенията 

 

  • Агротехника


През 1962 година Добруджанкият Институт придобива статут на Национален Институт, специализиран в селекцията и технологията на пшеница и слънчоглед. През следващите години промените се случват динамично, разкриват се нови направления на работа, усъвършенстват се редица сортове пшеница, слънчоглед и други.


През 2001 година ИПС Добруджа приема името ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ.

 

„Вашата гаранция за сигурност в земеделието.“

 

Контакти

ДОБРУДЖАНСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ

Генерал Тошево, Добруджански земеделски институт
058603125, 058653275
058603183