BGRegistar.com

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВЕТРОХОДСТВО

Информация

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВЕТРОХОДСТВО

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВЕТРОХОДСТВО е доброволно сдружение, осъществяващо дейност за развитието на спорта в България.

 

През 1945 година е създаден Народен Морски Съюз, който решава да се създаде Централна Водна Секция към Централния Съвет за Физкултура и Спорт. През 1950 година е създадена Републиканска Секция по Гребане и Ветроходство с председател Стефан Цанев. Народния Физкултурен съюз е преименуван във Върховен Комитет за физкултура и спорт.


През 1954 година е проведено първото Републиканско първенство в класовете Звезда и Дракон. От 1955 година се провеждат и Републикански първенства за класовете Фин и Пират.

 

През 1956 година е създадена катедра Водни спортове към ВИФ. През 1958 година на пленум на Републиканската секция по гребане и ветроходство е решено да се разделят спортовете в различни организации. Създава се Републиканска Секция по Ветроходство, която през шесдесетте години на двадесети век е преименувана в Българска Федерация по Ветроходство. В момента Председател е Чавдар Александров.

 

В Международен план Ветроходството е представлявано от Международната Ветроходна Федерация - ISAF. Българска Федерация по Ветроходство е член на ISAF.


Всеки състезателен клас се представлява от отделна Класна БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВЕТРОХОДСТВО е член на Международната Лазер Асоциация, Международната Фин Асоциация, Международна RS:X Асоциация, Международната Оптимист Асоциация, Международната Класна Асоциация клас 470.

 

Ветроходството е Олимпийски спорт и през 2012 година беше представено на Олимпиадата в Лондон от класовете - RS:X - мъже и жени, Фин, 470 - мъже и жени, Лазер Радиал - жени, Лазер Стандарт - мъже, Елиот 6 - жени, Звезда - мъже, клас 49-r.

 

В момента БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВЕТРОХОДСТВО има четиридесет и един клуба - членове от градовете София, Варна , Несебър, Бургас, Царево, Балчик, Поморие, Приморско, Созопол, Обзор, Силистра и Търговище. Приблизителният брой на постоянно трениращи ветроходци в България е около шестотин.

СПОРТНИ УСПЕХИ

През 2011 година БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВЕТРОХОДСТВО беше домакин на Европейското първенство по Уиндърфинг, клас RS:X, което се проведе в Бургас. В него взеха участие над 200 състезатели от цял свят.

 

През 2012 година Федерацията беше представена с две квоти на Олимпиадата в Лондон 2012 - Ирина Константинова - в клас RS:X жени и Йоан Колев - в клас RS:X мъже.

 

Димитър Вангелов спечели Сребърен медал в Европейското първенство клас Фин за младежи, което се проведе в Скарлино, Италия.

 

Контакти

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВЕТРОХОДСТВО

София, бул. Васил Левски 75
029300624
024788208