BGRegistar.com

Българска параолимпийска асоциация

Информация

БЪЛГАРСКА ПАРАОЛИМПИЙСКА АСОЦИАЦИЯ

 

До учредяването на БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СПОРТ ЗА ИНВАЛИДИ, спортът за хората с увреждания у нас се развива без самостоятелна спортна структура - към някои спортни дружества за хора без увреждания и към социалните организации на хора с увреждания в България - Съюза на слепите и Съюза на глухите.

 

През 1981 година се учредява републиканска секция Спорт сред инвалидите към Българския съюз за физическа култура и спорт, която през 1992 година се преименува в БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СПОРТ ЗА ИНВАЛИДИ.

 

Като единствена българска организация член на Международния Параолимпийски Комитети и негов представител в България, през 2003 година Българска федерация Спорт за инвалиди приема името БЪЛГАРСКА ПАРАОЛОМПИЙСКА АСОЦИАЦИЯ.

 

Активната дейност на организацията в последните две десетилетия е свързана с много успехи - шампионски титли, медали и други призови класирания на българските спортисти с увреждания на престижни международни прояви - Параолимпийски игри, Световни и Европейски първенства.


България участва за първи път на Параолимпийски игри в Сеул през 1988 година  и завоюва първите 2 златни и 1 сребърен медали.

 

В своите участия в Параолимпийски игри до сега българските спортисти са завоювали 4 златни, 7 сребърни , 3 бронзови медала и много класирания в призовата шестица.


Много внимание и грижа полага Българската параолимпийска асоциация за развитието на спорта сред децата и младежите с увреждания. В резултат на това, в последните години, младите спортисти параолимпийци постигнаха значителен ръст на спортните резултати и много добри класирания в Световните и Европейски първенства за младежи, юноши и девойки. 

 

Освен със селекцията и подготовката на състезатели с увреждания за високо спортно майсторство, Българската параолимпийска асоциация е ангажирана и с развитието и разширяване на възможностите за практикуване на масов и рекреационен спорт за хората с увреждания от всички възрасти.

 

 

В Асоциацията членуват тридесет и пет спортни клуба на хора с увреждания от цялата страна. Клубовете са многоспортови, а основните видове спорт, които развиват са - лека атлетика, тенис на маса, плуване, вдигане на тежести, бадминтон, шахмат, петанка, ски бягане, голбал/ спортна игра за хора с нарушено зрение/, джудо, спортна стрелба, баскетбол с инвалидни колички, тенис на корт с инвалидни колички и от скоро време и ситинг волейбол, който се изучава в НСА Васил Левски. Нов спорт е шоудаун - игра за спортисти с нарушено зрение. 

 

УСПЕХИ

В Българска Параолимпийска Асоциация членуват 35 спортни организации с 880 постоянно трениращи спортиста.


Спортни Успехи :  към 20. 07. 2016 г.

 

Медали мъже и жени


Европейски първенства


- Златни - 25, сребърни – 30, бронзови – 32


Световни първенства


- Златни - 36, сребърни – 27, бронзови – 35


Медали младежи


Европейски първенства


- Златни - 15, сребърни – 19, бронзови – 20


Световни първенства


- Златни - 47, сребърни – 35, бронзови – 31


Медали Параолимпийски игри

 

- Златни - 4, сребърни – 7, бронзови – 3

 

1988 г. Сеул


- Георги Сакеларов 2 златни


- Донко Ангелов – 1 сребърен


1992 г. Барселона


- Георги Сакеларов - 1 златен, 1 сребърен


- Донко Ангелов – 1 сребърен


1996 г. Атланта


- Полина Джурова - 1 сребърен


- Георги Сакеларов - 1 бронзов


2000 г. Сидни


- Иванка Колева - 1 златен


2008 г. Пекин


- Стела Енева - 1 сребърен


- Даниела Тодорова – 1 бронзов


2012 г. Лондон

 

- Стела Енева - 2 сребърни

- Радослав Златанов – 1 бронзов

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

Председател на Българската параолимпийска асоциация е г-н Илия Лалов, подпомагащ и съдействащ, оказващ неоценима морална подкрепа на българските спортисти - параолимпийци.


От 1992 г. г-н Илия Лалов оглавява Българската параолимпийска асоциация, оказвал съдействие на различни спортни прояви на хора с увреждания, още от 80-те години, когато е помагал при организирането им на базата на ЦСКА.

 

 

Контакти

Българска параолимпийска асоциация

София, бул. Васил Левски 75, ет. 4, стая 427
029300623