BGRegistar.com

Ученици от Самоков и Швейцария боядисваха, рисуваха, танцуваха и пяха заедно.

Ученици от Самоков и Швейцария боядисваха, рисуваха, танцуваха и пяха заедно.

Автор: Български Регистри ООД
Дата: 03.07.2015 17.23.59

 

Събитието се осъществи по проект на МОН, РИО-София-област и училище Рудолф Щайнер,гр. Берн, Швейцария. Последният етап от мероприятието се проведе в град Самоков.

 


Мероприятието се проведе от 16.06. до 01.07.2015 година. Участниците бяха 45 ученици от 10 клас и 10 преподаватели от училище Рудолф Щайнер, съвместно с български деца, ученици от 4 училища в град Самоков – НУ Петър Берон, ОУ Митрополит Авксентий Велешки, ОУ Христо Максимов, СОУ Отец Паисий. Всички деца работиха и се забавляваха заедно.

 


Услугите – екскурзовод, превод и логистика се подсигуриха от ПГ по туризъм в града и от ученици на Профилирана гимназия Константин Фотинов.

 


Проведената инициатива бе подкрепена от кмета на Самоков, от общинското ръководство, от местни бизнесмени и представители на Евангелистката църква в ромската махала.
Повече от 60 доброволци от училищата в града се включиха по време на престоя на швейцарската група.

 

 

Пълно боядисване на 3 етажа на старата част на НУ Петър Берон в ромската махала беше извършено в рамките на проекта. Голяма част от класните стаи също бяха обновени с картини по стените.

 


Площадка за обучение на децата по безопасност на движение беше очертана в Основно училище Авксентий Велешки, коридорите бяха обновени, освежителни дейности бяха извършени в още 2 други учебни заведение, построен е алпинеум и е иградено футболно игрище.

 

 

По проетка в Евангелистката църква, намираща се в ромската махала беше създаден компютърен център, оборудван с 5 компютъра, които са дарени от швейцарски деца.
Дейностите по проекта бяха извършени съвместно от учениците от Швейцария и Самоков.С децата от ромската махала се проведоха редица занимания, в следобедните часове. Участие в тях вземаха ученици от учебните заведения в града. Децата рисуваха българска керамика, танцува народни танци, пяха, занимаваха се с изкуство и спорт.

 


Заключителният концерт се състоя на 01.07. в сградата на читалище Отец Паисий, в него участие взеха всички състави на училищата от проекта. Забавата продължи повече от 2 часа.

 

 

Кметъt на града– г-н Георгиев произнесе поздравителн ослово преди началото на концерта, подчертавайки, значимостта на събитието за град Самоков.

 

 

Реализацията на проекта се случи с подкрепата и съдействието на РИО-София-област и на началника г-н Христо Андреев, логистична помощ и подкрепа на г-жа Мила Манчева – старши експерт в РИО-София-област, Росица Иванова – секретар на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интернационалните въпроси към Министерски съвет. Всички те участваха и с финансова подкрепа. Активно участие в осъществяването на проекта взеха още посолството на РБългария в град Берн и г-жа Плугчиева, гл. Секретар на МОН – г-н Красимир Вълчев, СДВР-град Самоков, ръководството на болницата в града, цялата градска администарция, много родители и доброволци.

 

 

За всички деца, ученици, преподаватели и родители, участвали в проекта, лятото на 2015 година ще остане един незабравим спомен с редица положителни емоции и чувството, че когато сме заедно - всичко е възможно.

 

 

Източник:

 

 

Министерство на образованието и науката,https://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1254-ДЕЦА И УЧЕНИЦИ ОТ УЧИЛИЩА ОТ ШВЕЙЦАРИЯ И САМОКОВ БОЯДИСВАХА, РИСУВАХА, ТАНЦУВАХА И ПЯХА ЗАЕДНО

 

https://www.facebook.com/bulgarski.registri

Харесай във facebook

Последни публикации