BGRegistar.com

СВЕТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА МИТРОПОЛИЯ

Информация

СВЕТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА МИТРОПОЛИЯ

Великотърновска епархия е със седалище в град Велико Търново и архиерейски наместничества в СвищовНикополГорна ОряховицаГабровоЕленаСевлиевоДряново и Павликени. 

 

Света Великотърновска митрополия развива своята дейност в областта на православното мисионерско служение.

 

Митрополията се ръководи от митрополит Григорий, чието светско име е Йорго Иванов Стефанов, който е роден е на 10 октомври 1950 година в село Козаревец, Великотърновско. След завършване на средното си образование, през 1968 година постъпва като послушник в Преображенската света обител. Tам през 1974 година е посветен в монашество с името Григорий от Великотърновския митрополит Стефан, който го ръкополага и в йеродяконски чин.

 

Продължава образованието си в Софийската духовна семинария и Духовната академия Св. Климент Охридски в София, която завършва през 1979 година. По време на своето следване там йеродякон Григорий служи като митрополитски дякон на Великотърновския митрополит Стефан, който в началото на 1980 година го ръкополага и за йеромонах.

 

От 1 април до 19 юни 1990 година епископ Григорий е ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, а от 1 юли 1990 година е назначен за ректор на Софийската духовна семинария, който пост заема до началото на 1994 година, когато е избран и канонически утвърден за Великотърновски митрополит.

 

Опитът на Великотърновска митрополия в областта на православното мисионерско служение от последните години, позволи на организаторите на Православния мисионерски форум да изберат тъкмо тази епархия за провеждането на Втората международна консултация за православна мисия.

 

Именно на тази среща беше призната важната роля на епархията за ефективната мисионерска дейност, която се осъществява през последните години и месеци в десетте архиерейски наместничества. Това бе още веднъж потвърдено от самия дядо Григорий, който в продължение на няколко часа дискутираше с участниците резултатите от тридневния форум, благослови мисионерите и им пожела още по - високи духовни успехи в тяхното мисионерско служение.

Контакти

СВЕТА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА МИТРОПОЛИЯ

Черноморец, ул. Адв. Стоян 2
0898588618